Keywords: civil liberties, privacy, data protection, freedom of information, human rights

Gouda in Beeld

Markt opname Google

In 2008 is de politie in Arnhem begonnen met het project "Camera in Beeld", waarbij alle beveiligingscamera's in Arnhem in kaart zijn gebracht. Langzamerhand heeft dit dit zich uitgebreid over alle gemeenten en zo werd in 2016 landelijk reclame gemaakt voor de dystopische database "Camera in Beeld".

Behalve zicht op Gouda met eigen camera's wil de politie ook graag weten waar alle camera's van bedrijven en particulieren staan opgesteld. Zogenaamd om "in geval van een misdaad snel camera's te kunnen lokaliseren en om na te gaan of er beelden zijn vastgelegd die de politie in verband kan brengen met een delict of gebeurtenis".

Anno 2019 waren er 228.530 beveiligingscamera's in Nederlands straatbeeld geregistreerd, waarvan in Gouda in totaal 826. Hiervan zijn er 149 publieke beveiligingscamera's, 521 zijn niet publiek en gericht op de openbare weg en 156 zijn niet publiek en niet gericht op de openbare weg.

Voor wat betreft de beelden die van personen in Gouda beschikbaar zijn is dit echter slechts het topje van de ijsberg. Met de opkomst van de mobiele telefoon en de daarbij behorende camera's is het aantal bronnen van beelden enorm toegenomen. En van Streetview tot webcam's, van flitspalen tot politiehelicopters, van videodeurbel tot Twitter, overal is Gouda in Beeld.

Politie

Politiehelikopter De politie maakt zelf gebruik van bewakingscamera's, van bodycams (sinds 2016) en van camera's in politieauto's en politiehelikopters.

Toen een piloot van een politiehelikopter boven Gouda verblind werd door een laserpen werd in de zoektocht naar de Gouwenaar die de bemanning belaagde, gebruik gemaakt van camera's en warmtebeelden. Apparatuur die toch al in de helikopter aanwezig is. ,,Daarmee kun je al heel snel zien: van die en die flat, in straat zus en zo, staat iemand op dat balkon. Die informatie geven we door aan de agenten op straat. Dan staan we zo voor de deur. Bij een lijntoestel heb je die apparatuur niet".

En zo nodig worden er ook drones gebruikt. Op 28-dec-2019 meldde het AD dat Defensie-drones vlogen boven Gouda om autobranden te stoppen: "Nog nooit eerder vertoond".

Daarnaast kent de politie ook het systeem "Live View", die het mogelijk maakt dat de meldkamer van de politie, via een particuliere alarmcentrale of toezichtcentrale, de gelegenheid krijgt rechtstreeks mee te kijken met de camerabeelden van bijvoorbeeld een winkel of winkelcentrum, wanneer een inbraak of overval (of een ander gewelddadig delict) plaatsvindt." Politiebureau Verisure

Bedrijven

Bedrijven en winkels maken veel gebruik van camerabewaking. Zo worden bijvoorbeeld inwoners, bezoekers, klanten en personeel in en rond winkelcentrum Bloemendaal door meer dan 200 camera's geobserveerd. Albert Heijn in het winkelcentrum maakt zelfs gebruik van verborgen camera's [zie foto].

Zie verder bij de pagina Bedrijventerreinen. Bloemendaal" Gouwestroom

Gemeente Gouda

De gemeente Gouda heeft in 2004 cameratoezicht ingevoerd. Er zijn inmiddels op de openbare weg ruim 100 camera's actief. Videobeelden worden minimaal 7 dagen bewaard.

De beelden worden uitgekeken door de afdeling Stadstoezicht in het Huis van de Stad. Hierbij heeft Stadstoezicht de regie over de beelden en de politie de regie over de inzet. De beelden kunnen ook rechtstreeks naar de politie worden doorgeschakeld.
Daarnaast maken ook BOA's van de gemeente sinds 2016 gebruik van bodycams.

Zie verder Cameradrama in Gouda.

Geodata

Google Streetview levert via internet beelden van heel Gouda. Deze beelden worden soms regelmatig en soms nauwelijks ververst.

Maar ook het bedrijf CycloMedia uit Zaltbommel brengt de gehele openbare ruimte in Nederland in kaart [zie foto] en stelt dit beeldmateriaal voor diverse doeleinden ter beschikking, bijvoorbeeld voor"Cruciale informatie voor politiediensten" en voor "Optimaal beheer van de openbare ruimte".

Het Kadaster maakt bij het opstellen van een woningrapport ook gebruik van omgevingsfoto's van Cyclomedia. De omgevingsfoto's geven een beeld van de feitelijke situatie rondom de woning. Deze foto's zijn uitsneden van Cyclorama's afkomstig van CycloMedia Technology B.V. Cyclorama's van objecten worden gemaakt vanaf de verharde rijweg met intervallen van tien tot vijftig meter. Van de vier uitsneden die in het woningrapport zijn opgenomen, is de eerste altijd naar de woning gericht. Bij de foto's wordt vermeld op welke datum de foto genomen is.

Voor landmeetkundige doelen wordt het sensor platform Leica Pegasus: Two gebruikt. Dit apparaat is gemonteerd op het dak van een auto en bevat tot 8 camera's.

Inwoners

Vele inwoners hebben een camera aan de gevel hangen, meestal gericht op de ingang. Vaak wordt dan een sticker met de aanwijzing "cameratoezicht" opgehangen maar bij sommige huizen ontbreekt die waarschuwing.

Diverse Nederlandse gemeenten delen video deurbellen uit aan burgers. De gemeente Gouda doet dit niet maar geeft wel subsidie hiervoor. Voorwaarde is wel dat de camera moet zijn aangemeld bij de database "Camera in Beeld" van de politie.

Scholen

Op 12 december 2019 had het NOS Jeugdjournaal een item over "Zorgen over bewakingscamera's op scholen". Het ging specifiek om een school in Lelystad. Maar bewakingscamera's zijn in het voortgezet onderwijs in Gouda heel normaal. En een enkele basisschool maakt er gebruik van.

Het Driestar College heeft bijvoorbeeld een uitgebreid Protocol gebruik van camera-en videobeelden. De beide camera's bij de entree aan de Bleulandweg zijn voorzien van gaas om ze tegen vernieling te beschermen [zie foto].

En ook het Carmelcollege Gouda (Antonius College, Antonius Mavo XL en ISK Gouda) heeft een Protocol cameratoezicht.

Sport

Sinds september 2019 worden wedstrijden van CVV De Jodan Boys uitgezonden en lang bewaard door VoetbalTV, een samenwerking tussen KNVB en Talpa. Zogenaamd wegens het gerechtvaardigde belang van Jodan Boys. De camera's staan op veld nr 1.

Verkeer en Vervoer

In het NS station hangen tenminste 60 bewakingscamera's, in de hal, in de tunnel, op de perrons en in de liften. In- en uitchecken met OV-chipkaart is niet gratis, u betaalt met uw persoonsgegevens. Als u incheckt bent u met naam en adres en video-afbeelding bekend en kunnen uw gegevens ook worden opgevraagd door politie en inlichtingendiensten.

Op de kruising Plaswijckweg/Burgemeester van Reenensingel zijn flitspalen opgesteld.

Op snelwegen, bruggen en vaarwegen zijn camera's in gebruik bij Rijkswaterstaat en de politie, ook met kentekenherkenning (ANPR).
En verder zijn er in Gouda honderden dashcams actief, die zijn bevestigd aan de voorruit van de auto. Ze maken videobeelden zowel rijdend onderweg als op parkeerplaatsen.

Zorginstellingen

In het Groene Hart Ziekenhuis hangen camera's en rondom zijn er minstens 38. In november 2019 zijn de automaten bij de auto-uitgangen van het Groene Hart Ziekenhuis voorzien van camera's die het beeld van de bestuurder ook weergeven bij het uitrijden. Met de aldaar al aan masten bevestigde camera's kunnen de kentekens van de auto's dus gekoppeld worden aan het gezicht van de bestuurder.

Ook diverse verpleeghuizen werken met cameratoezicht.

Zie ook Surveillance in Gouda.

Laatst gewijzigd 06 oktober 2020